Exclusivity
Add to my selection
Bastide Nice
15
  • 168 m2
  • 8  rooms
  • 7  bedrooms
  • land 8 941 m2

Near to the sea in Antibes' Juan-les-Pins, an astonishing 17th century property in parklands planted with olive trees and vines.
The districts west of Antibes are fortunate in that they are sensibly set back off the seafront. They therefore enjoy absolute tranquillity and wooded views, whilst being but a few minutes from the legendary beaches of Juan-les-Pins, hardly any further from Antibes town centre and near to Cannes.
As with any well-positioned area, the density of housing is a delicate matter and it is rare to find vast open spaces.
A little quiet street, just a few minutes from the seaside and easy to access, passes in front of the property's large entrance gates. Visitors only realize the size of this estate once they have passed through the gates. The driveway leads to a large carpark, set out alongside a row of eucalyptus trees.
A path paved with stone and a few steps provide direct access to the villa which can initially only be glimpsed through the vegetation. The buildings finally come into view. Aligned facing south, they comprise, on the west side, a 17th century traditional Bastide house, with rectangular windows typical of the area, wooden shutters and wooden-framed, small-paned windows. In the centre, a large library is steeped in light under a glass roof. And lastly, taking up the entire east side are two bright rooms used as offices, all under a single-sloped roof.
The old and the new blend together perfectly.
The parklands, spanning almost a hectare, are the work of a botany and wine enthusiast. They are planted with numerous trees and plants, including some 40 olive trees, small fields of lavender, dozens of fruit trees, succulent plants and, above all, two squares of vines. On the east side, a row of eucalyptus trees indicates the presence of underground water. In fact, a borehole provides abundant supplies of water all year round, justifying the number of plants grown on the estate.
The land also has a very interesting right of construction on two areas spanning a total of more than 900 m².
The main villaBuilt in the 17th century, this dressed stone villa has a symmetrical facade. Tall windows flank a central entrance, sheltered by a coloured glass canopy.
A wooden extension on the west side houses an outside kitchen, followed by a vast wine cellar.
On the east side, the facade continues to include a large office space, separated by a library and divided into two workrooms with a shower room, all under a glass roof.
The traditional tile roofs are supported on a wooden roofing framework and an overhanging cornice.
Ground floor
Facing the garden, all on a level with a large terrace, the ground floor comprises a large kitchen, a living room, a storage room and a self-contained studio flat with a shower room.
First floor
The first floor is reached via an elegant stairway, with hexagonal terracotta tile steps and wooden nosing. Four bedrooms, a bathroom and a shower room. The wooden floors, the tiled bathrooms and the wood-burning stoves to be found in each bedroom bestow an extremely welcoming atmosphere, summer and winter alike.
Basement
This level is composed of an authentic, original cellar, a rare feature in the region.
Office
Constructed as an extension of the building is a long, glazed office area. Separated into two spacious workrooms, it houses a service activity.
The parklands
These vast, south-east facing parklands are laid out in front of the building.
The entrance to the property leads to a large carpark, followed by a gently sloping alley that provides access to the buildings. Parallel to it, a wide alley bordered by eucalyptus trees runs alongside the land, going up to the area given over to the offices.
The remainder of the land is divided into numerous areas of vegetation, including 700 vine stock, 45 olive trees and a ...

reference : 998628 - Le Figaro Properties reference : 24713055

Features:

  • EPC : n/a
  • GHG : n/a
Localisation : 06 Nice
Get the address
See location of the bastide